Verhuizen

Informatie over verhuizen binnen en naar Nederland en naar het buitenland, adresonderzoek en briefadres kunt u vinden op deze pagina. Maar ook handige informatie voor nieuwe inwoners, bijvoorbeeld over afval, meldingen en de jaarlijkse bijeenkomst voor nieuwe inwoners vindt u hier.

 • Nieuwe inwoners

  Bent u een nieuwe inwoner? Welkom in de gemeente Steenwijkerland! We hopen dat u hier met veel plezier woont.

  Op deze pagina vindt u handige informatie voor nieuwe inwoners. Bijvoorbeeld over afval, meldingen en de jaarlijkse bijeenkomst voor nieuwe inwoners.

 • Verhuizen

  Geef uw verhuizing door aan de gemeente waar u gaat wonen. Doe dit binnen 5 dagen na of maximaal 30 dagen voor de verhuisdatum. Ook als u binnen de gemeente van adres verandert.

 • Verhuizen naar het buitenland

  Vertrekt u voor minimaal 8 maanden over de periode van 1 jaar naar het buitenland? Dan moet u dat binnen 5 dagen voor vertrek melden bij de gemeente. De dag waarop u uw vertrek naar het buitenland doorgeeft, geldt als verhuisdatum. De gemeente geeft uw verhuizing naar het buitenland automatisch door aan andere overheidsinstanties.

 • Verhuizen naar Nederland

  Komt u naar Nederland om te werken of te studeren, dan heeft u een burgerservicenummer (BSN) nodig. Dit nummer ontvangt u na registratie in de Basisregistratie Personen (BRP).

 • Adresonderzoek

  Heeft u het vermoeden dat een persoon nog op uw adres ingeschreven staat, terwijl hij of zij daar niet meer woont? Dan kunt u een adresonderzoek aanvragen bij de gemeente. Ook als u werkt bij een instantie die gebruikmaakt van adresgegevens uit de basisregistratie personen en u twijfelt over de juistheid van deze gegevens, kunt u een adresonderzoek aanvragen.

 • Briefadres

  U kunt een briefadres aanvragen als u (nog) geen (vast) woonadres heeft. Bijvoorbeeld als u schipper of kermisexploitant bent. Verblijft u in een tehuis of inrichting en u kunt of wilt zich niet inschrijven op het adres hiervan, dan kunt u een briefadres aanvragen. De gemeente beoordeelt de aanvraag.