Gemeente, provincie en NS markeren start werkzaamheden voor metamorfose station Steenwijk

De bouwhekken staan op het terrein en het stationsgebouw heeft zijn oude jas al uitgedaan. De werkzaamheden om station Steenwijk een eigentijdse uitstraling te geven zijn in volle gang. Op vrijdag 19 juli 2024 werd met de onthulling van het bouwbord door gedeputeerde Erwin Hoogland (provincie Overijssel), wethouder Bram Harmsma (gemeente Steenwijkerland) en Maarten Haverkamp (regiodirecteur Noord-Oost bij de NS) het officiële startschot gegeven. Wethouder Bram Harmsma: ‘Ik vind het geweldig dat we samen met de NS en de provincie deze stappen zetten. Het station is een belangrijke ontsluiting voor onze gemeente, we noemen het ook wel de poort naar ons toeristisch gebied. Door het gebouw een nieuwe look maar ook een nieuwe invulling te geven, willen we dit versterken en een station realiseren met een plus voor inwoners en bezoekers van Steenwijkerland.’ Naar verwachting zijn de werkzaamheden aan het stationsgebouw eind van dit jaar klaar.

Provinciale bijdrage 

De metamorfose van het station in Steenwijk is een gezamenlijk project van de drie samenwerkingspartners. Met de Leefbaar Giethoorn Deal levert de provincie een fors aandeel in de financiering. Gedeputeerde Erwin Hoogland: ‘Op steeds meer plaatsen in en rondom Giethoorn zie je hoe we werken aan projecten om de grote hoeveelheden bezoekers beter op te kunnen vangen en te spreiden over het gebied. Daarom wordt hier de komende tijd hard gewerkt aan een prettige, veilige en moderne poort naar het toeristische achterland. Zodat iedereen in de toekomst deze unieke plek kan blijven bezoeken, ook met de trein. En station Steenwijk is daarbij ook nog een regionale hub, waarbij Overijsselse dorpen en steden nog beter met elkaar worden verbonden.’ Naast de provinciale gelden draagt ook de gemeente Steenwijkerland bij en neemt de NS de kosten van haar deel van het pand voor haar rekening. 

Nieuwe huurders

Het stationsgebouw krijgt na de opknapbeurt ook een aantal nieuwe huurders. Zowel de Regionale Praktijk Academie (RPA) als Bijzonder Druk nemen hun intrek in het gebouw. ‘De nieuwe locatie is voor het RPA meteen ook een werkervaringsproject. Zij gaan met de studenten namelijk zelf het installatiewerk uitvoeren. Dat sluit mooi aan bij de visie van het opleidingscentrum: studenten laten leren in de dagelijkse praktijk. Ook de vestiging van Bijzonder Druk, al meer dan 50 jaar een begrip in onze gemeente, biedt kansen. De drukkerij geeft mensen met een uitdaging tot de arbeidsmarkt de kans om zichzelf verder te ontwikkelen. Deze twee bedrijven willen graag meer de samenwerking gaan zoeken als ze onder één dak zitten’, vertelt wethouder Bram Harmsma.    

Mobiliteitshub

De provincie Overijssel heeft station Steenwijk aangewezen als pilotlocatie voor een van de vijf Regiohubs. Een Regiohub biedt voorzieningen die het reizen en verblijven aangenamer en aantrekkelijker maken. Voorzieningen zoals een duidelijke bewegwijzering, een onbemand afhaalpunt voor pakketjes, voldoende zitgelegenheid en adaptieve verlichting met bewegingssensoren. Maarten Haverkamp, regiodirecteur Noord-Oost bij de NS: ‘Reizigers waarderen hun treinreis niet alleen om die treinreis, maar ook om de ontvangst op de stations en de mogelijkheden die daar zijn om hun reis te vervolgen naar hun bestemming. Ik ben er dan ook erg blij mee dat station Steenwijk een Regiohub wordt, waar vanuit je de prachtige omgeving straks goed kunt bereiken met andere vormen van vervoer.’

Station Steenwijk- onthulling bouwbord
Foto van: Wilbert Bijzitter.