Actualiteiten juli 2024

  • Starters op de woningmarkt opgelet

    30 juli 2024

    De gemeenteraad heeft voor 2024 extra geld beschikbaar gesteld voor de starterslening. Wilt u voor het eerst een huis kopen? En zijn de kosten van het huis hoger dan wat u aan hypotheek mag lenen? Dan kunt u misschien een starterslening krijgen.

  • College zet in op stadskamer van Steenwijkerland

    26 juli 2024

    Een nieuw museum in de Spijkervetstallen en de herhuisvesting van de bibliotheek in de panden aan de Markt en Onnastraat in Steenwijk. Met dat voorstel gaat het college van B&W naar de gemeenteraad. Deze gezamenlijke ontwikkeling geeft volgens het college een flinke boost aan het gebied en is aantrekkelijk voor Steenwijkerland als geheel. Cultuurwethouder Trijn Jongman: ‘De meerwaarde van een nieuw en eigentijds museum als centrale plek voor kunst en erfgoed, een plek waar verhalen uit Steenwijkerland samenkomen, is al meerdere keren op tafel gekomen. Met het voorstel waarmee we nu naar de raad gaan, betrekken we ook de bibliotheek in de plannen. Dat versterkt elkaar in het aanbod én zorgt voor een stevig financieel fundament.’

  • Steenwijkerland investeert in openbare ruimte

    24 juli 2024

    Ook in 2024 investeert de gemeente Steenwijkerland flink in de openbare ruimte. Er staan 5 grote projecten in de startblokken om te worden uitgevoerd. Wethouder Melvin Smit: ‘Er is voor 3 jaar € 200.000 extra beschikbaar om onze openbare ruimte een flinke impuls te geven. Vorig jaar hebben we al het nodige gedaan en dit jaar gaan we weer op diverse plekken in de gemeente aan de slag. De projecten zijn allemaal ontstaan uit wensen vanuit inwoners en de plaatselijke belangen en wijkverenigingen. Als college vinden we het belangrijk dat iedereen wat merkt van deze kwaliteitsslag en daarvoor ook ideeën kan aandragen.’

  • Energie besparen? Krijg gratis hulp van het geWOON besparen Fixteam!

    23 juli 2024

    Niet iedereen weet hoe je energie kunt besparen of heeft het geld om dit zelf te doen. Ons geWOON besparen Fixteam helpt! Dit mobiele klusteam helpt
    inwoners in de gemeente Steenwijkerland gratis met kleine energiebesparende maatregelen.

  • Gemeente, provincie en NS markeren start werkzaamheden voor metamorfose station Steenwijk

    19 juli 2024

    De bouwhekken staan op het terrein en het stationsgebouw heeft zijn oude jas al uitgedaan. De werkzaamheden om station Steenwijk een eigentijdse uitstraling te geven zijn in volle gang. Op vrijdag 19 juli 2024 werd met de onthulling van het bouwbord door gedeputeerde Erwin Hoogland (provincie Overijssel), wethouder Bram Harmsma (gemeente Steenwijkerland) en Maarten Haverkamp (regiodirecteur Noord-Oost bij de NS) het officiële startschot gegeven. Wethouder Bram Harmsma: ‘Ik vind het geweldig dat we samen met de NS en de provincie deze stappen zetten. Het station is een belangrijke ontsluiting voor onze gemeente, we noemen het ook wel de poort naar ons toeristisch gebied. Door het gebouw een nieuwe look maar ook een nieuwe invulling te geven, willen we dit versterken en een station realiseren met een plus voor inwoners en bezoekers van Steenwijkerland.’ Naar verwachting zijn de werkzaamheden aan het stationsgebouw eind van dit jaar klaar.

  • Tijdelijke noodopvang in leegstaande bedrijfshal in Steenwijk

    17 juli 2024

    Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) gaat van 24 t/m 30 juli 2024 tijdelijk noodopvang organiseren in de leegstaande bedrijfspanden aan de Broekslagen in Steenwijk. De noodopvang is bedoeld voor een groep van 200 asielzoekers die nu nog in de hallen van de TT in Assen verblijven. Omdat deze hallen vanwege het Truckstar Festival een aantal dagen niet beschikbaar zijn, moest het COA voor 5 à 6 nachten op zoek naar alternatieve opvangplekken. Ook de gemeente Steenwijkerland is gevraagd mee te werken aan een tijdelijke noodoplossing. Om in deze situatie de helpende hand te bieden, heeft het college van B&W hiermee ingestemd. De directe omgeving is vandaag via een brief op de hoogte gebracht.

  • Verplaatsing weekmarkt Steenwijk

    23 juli 2024

    Op zaterdag 27 juli 2024 wordt de weekmarkt verplaatst naar de Burgemeester Goeman Borgesiusstraat vanwege de Pasar Malam.

  • Nieuw onderzoek Inwonerspanel over fietsen (woon-werkverkeer) start op dinsdag 16 juli

    16 juli 2024

    We willen graag dat inwoners zoveel mogelijk de fiets gebruiken voor woon-werkverkeer. Daarom zijn we benieuwd naar hoe vaak inwoners de fiets nu gebruiken voor woon-werkverkeer, waarom ze dat wel of niet doen en wat ervoor nodig is om vaker de fiets te pakken. Zo weten we wat we kunnen doen om op de fiets naar het werk te gaan te stimuleren.

  • Spreekuur Sociaal Domein vervalt tijdens zomervakantie

    23 juli 2024

    Van 22 juli tot en met 30 augustus 2024 is er geen spreekuur van het Sociaal Domein. Natuurlijk kunt u met vragen over een regeling of toeslag of voor hulp bij uw aanvraag ook tijdens de zomervakantie bij ons terecht.

  • Project Energiehub Eeserwold bij Steenwijk officieel van start

    23 juli 2024

    Vrijdag 12 juli was het officiële startmoment van de Energiehub Eeserwold, die wordt ontwikkeld op het Bedrijvenpark Eeserwold bij Steenwijk. Initiatiefnemers zijn de gemeente Steenwijkerland, Roelofs Groep, Hydronex en N.V. RENDO Holding. De andere zeer betrokken coalitiepartners zijn Steenergie, 43 Gemechaniseerde Brigade en Fieten Olie. Met het project Energiehub Eeserwold worden concrete stappen gezet in de klimaatambities van de coalitiepartners. Met de ontwikkeling van deze energiehub worden vraag en aanbod van groene stroom beter op elkaar afgestemd. De hub is hiermee de verbindende schakel voor bedrijven in een sterk, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem.

  • Steenwijkerland staat pal voor agrarisch toekomstperspectief

    11 juli 2024

    “Boeren moeten gekoesterd worden”, staat in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regeringscoalitie. Maar de vraag is of de financiële uitwerking straks de goede bedoelingen van het kabinet dekt. Wethouder Landbouw Bram Harmsma houdt een dringend pleidooi om in het definitieve regeerakkoord voldoende geld vrij te maken voor de toekomst van de agrarische sector in dit gebied. ‘De koplopers van Steenwijkerland zijn uit de startblokken. Positieve ondernemers laten zien dat hun plannen kansrijk zijn binnen de vereiste klimaatopgaven. Daar staan wij als gemeente pal voor, en daar hebben we het Rijk nu hard bij nodig.’

  • Nieuw onderzoek Inwonerspanel over fietsen (woon-werkverkeer) start op dinsdag 16 juli

    09 juli 2024

    We willen graag dat inwoners zoveel mogelijk de fiets gebruiken voor woon-werkverkeer. Daarom zijn we benieuwd naar hoe vaak inwoners de fiets nu gebruiken voor woon-werkverkeer, waarom ze dat wel of niet doen en wat ervoor nodig is om vaker de fiets te pakken. Zo weten we wat we kunnen doen om op de fiets naar het werk te gaan te stimuleren.

  • Exoten uit de sloten

    09 juli 2024

    Met de campagne ‘exoten uit de sloten’ roepen meerdere overheids- en natuurorganisaties in Nationaal Park Weerribben–Wieden iedereen op om mee te helpen met het bestrijden van invasieve, exotische waterplanten. Deze waterplanten horen van nature niet thuis in Nederland. Ze groeien heel snel en vormen een bedreiging voor de recreatievaart en de waternatuur. Het water groeit dicht, waardoor oorspronkelijke planten en dieren verdwijnen. Ook lopen de schroeven van boten vast en zijn vaarwegen moeilijker bevaarbaar, met economische schade tot gevolg.

  • Heeft u vragen over opvang? Stel ze gerust!

    09 juli 2024

    Zoals u weet vangen we in onze gemeente Oekraïense vluchtelingen op. Daarnaast hebben we een opgave als het gaat om de huisvesting van statushouders. Hoe zit dat nu precies? Wat is een statushouder? En wat is het verschil met een asielzoeker of arbeidsmigrant? Wie is verantwoordelijk? Wie betaalt de kosten? En hoe wordt huisvesting geregeld? Binnen onze eigen podcastserie Koppig gaan we een aflevering maken over ‘opvang’ waarin we antwoord geven op al dat soort vragen. We blijven daarbij bij de feiten en gaan niet politiek in discussie.

  • Nieuwsbrief museum project

    11 juli 2024

    Stapje voor stapje komen we dichterbij een nieuw museum voor Steenwijkerland. U heeft er ongetwijfeld over gehoord of gelezen. Waar staan we op dit moment? In deze nieuwsbrief praten we u daar graag over bij.

  • Gemeentelijke aanvraag Rijksmiljoenen voor sterk winkelhart

    04 juli 2024

    De vestingstad Steenwijk staat voor grote uitdagingen. Zorgen om afnemend publiek, toenemende leegstand en een versnipperd winkelaanbod vragen om een breed gedragen plan van aanpak, waarmee de gemeente Steenwijkerland het historische stadshart een boost wil geven. Er wordt geïnvesteerd in aantrekkelijker winkelstraten en aanlooproutes, met meer hoogwaardige woonruimte, extra groen en culturele publiekstrekkers. De gemeente hoopt in aanmerking te komen voor een forse rijksbijdrage, via de Impulsaanpak Winkelgebieden.

  • Verplaatsing weekmarkt Steenwijk

    02 juli 2024

    Op zaterdag 13 juli 2024 wordt de weekmarkt verplaatst naar de Burgemeester Goeman Borgesiusstraat vanwege het Ontzet Festival.

  • De gebiedsteams van Steenwijkerland

    03 juli 2024

    In juli en augustus zijn de gebiedsteams niet aanwezig in de kernen en wijken. In september bent u weer van harte welkom!

  • Steenwijkerlandse energiecoöperaties krijgen financiële hulp bij ontwikkelen zonnedaken

    01 juli 2024

    Co2-uitstoot verminderen en schone energie opwekken. Dat zijn twee opgaven die de gemeente Steenwijkerland haarzelf ten doel heeft gesteld in de nieuwe klimaat- en verduurzamingsambities. Maar de gemeente doet het niet alleen. Er zijn vanuit de samenleving steeds meer initiatieven die hieraan bijdragen.

  • Gewijzigde openingstijd gemeentehuis

    02 juli 2024

    Op donderdag 4 juli 2024 is het gemeentehuis gesloten vanaf 16.00 uur.