Project Energiehub Eeserwold bij Steenwijk officieel van start

Vrijdag 12 juli was het officiële startmoment van de Energiehub Eeserwold, die wordt ontwikkeld op het Bedrijvenpark Eeserwold bij Steenwijk. Initiatiefnemers zijn de gemeente Steenwijkerland, Roelofs Groep, Hydronex en N.V. RENDO Holding. De andere zeer betrokken coalitiepartners zijn Steenergie, 43 Gemechaniseerde Brigade en Fieten Olie. Met het project Energiehub Eeserwold worden concrete stappen gezet in de klimaatambities van de coalitiepartners. Met de ontwikkeling van deze energiehub worden vraag en aanbod van groene stroom beter op elkaar afgestemd. De hub is hiermee de verbindende schakel voor bedrijven in een sterk, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem.

Wethouder Marcel Scheringa van Steenwijkerland en directeur Eddy Veenstra van N.V. RENDO Holding (voorzitter van de stuurgroep Energiehub Eeserwold) onthulden voor de gelegenheid een projectdoek. Het doek is geplaatst op de kavel waar het hart van de energiehub gerealiseerd wordt, namelijk aan de Eeser Gaard in het verlengde van waar kortgeleden het tankstation van Fieten Olie is geopend.

Energiehub

De gemeente Steenwijkerland werkt hard aan de realisatie van haar klimaat- en duurzaamheidsambities. Het verminderen van CO₂-uitstoot, het onderzoeken van alternatieven voor fossiele brandstoffen en het faciliteren én realiseren van het opwekken van schone energie zijn daarbij belangrijke speerpunten. Op Bedrijvenpark Eeserwold is er ruimte voor groene initiatieven die helpen deze ambities in te vullen, zoals de energiehub.

Netcongestie

Daarnaast lopen onder andere de bedrijven op Eeserwold aan tegen het volle energienet, ook bekend als netcongestie. Met een energiehub kunnen de ondernemers afspraken maken over energieverbruik, het opwekken van duurzame energie en het delen en opslaan van energie. Deze energiehub draagt bij aan duurzaam en efficiënt gebruik van energie op het Bedrijvenpark.

Groene waterstof

De coalitie doet daarnaast onderzoek naar de productie van groene waterstof op Eeserwold. Bij de productie van waterstof wordt gebruik gemaakt van een elektrolyser, die helpt om een efficiënte energiehub in te richten. De vergunningaanvraag hiervoor is inmiddels ingediend.

Meer over dit project? Kijk op www.energiehubeeserwold.nl.

Energiehub-eeserwold-bronvermelding-wilbert-bijzitter-foto13 - geschaald

Foto van: Wilbert Bijzitter. Op de foto v.l.n.r.: Marcel Grit (Roelofs Groep/Hydronex), Marcel Scheringa (gemeente Steenwijkerland), Martin Wemes (Steenergie) , Huub Klein Schaarsberg (43 Gemechaniseerde Brigade), Alfons Teuwisse (Rijksvastgoedbedrijf namens Defensie) en Eddy Veenstra (N.V. RENDO Holding).