Tijdelijke noodopvang in leegstaande bedrijfshal in Steenwijk

Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) gaat van 24 t/m 30 juli 2024 tijdelijk noodopvang organiseren in de leegstaande bedrijfspanden aan de Broekslagen in Steenwijk. De noodopvang is bedoeld voor een groep van 200 asielzoekers die nu nog in de hallen van de TT in Assen verblijven. Omdat deze hallen vanwege het Truckstar Festival een aantal dagen niet beschikbaar zijn, moest het COA voor 5 à 6 nachten op zoek naar alternatieve opvangplekken. Ook de gemeente Steenwijkerland is gevraagd mee te werken aan een tijdelijke noodoplossing. Om in deze situatie de helpende hand te bieden, heeft het college van B&W hiermee ingestemd. De directe omgeving is vandaag via een brief op de hoogte gebracht.

Op dit moment worden door het COA in de TT-hallen in Assen 500 asielzoekers opgevangen. In verband met het Truckstar Festival op 27 en 28 juli is de locatie op en rond die dagen niet beschikbaar voor opvang. Het COA heeft daarom onlangs diverse gemeenten benaderd met de vraag om mee te werken aan een kortdurende noodoplossing voor deze situatie. Het college van B&W heeft gehoor gegeven aan dit verzoek en met het COA afspraken gemaakt over de tijdelijke noodopvang van 200 asielzoekers. 

De organisatie van de noodopvang valt onder de verantwoordelijkheid van het COA. Om de groep een fatsoenlijk onderdak te bieden, gaat het COA in de leegstaande panden tijdelijk sanitair en bedden plaatsen. Ook is er vanuit het COA 24 uurs begeleiding. Dat betekent dat er op de locatie altijd een aanspreekpunt van het COA aanwezig is. 

Op de gemeentelijke website www.steenwijkerland.nl/noodopvang is in de vorm van veelgestelde vragen en antwoorden informatie te vinden over de tijdelijke noodopvang.