Steenwijkerland investeert in openbare ruimte

Ook in 2024 investeert de gemeente Steenwijkerland flink in de openbare ruimte. Er staan 5 grote projecten in de startblokken om te worden uitgevoerd. Wethouder Melvin Smit: ‘Er is voor 3 jaar € 200.000 extra beschikbaar om onze openbare ruimte een flinke impuls te geven. Vorig jaar hebben we al het nodige gedaan en dit jaar gaan we weer op diverse plekken in de gemeente aan de slag. De projecten zijn allemaal ontstaan uit wensen vanuit inwoners en de plaatselijke belangen en wijkverenigingen. Als college vinden we het belangrijk dat iedereen wat merkt van deze kwaliteitsslag en daarvoor ook ideeën kan aandragen.’

De Steenwijkerlandse gemeenteraad heeft voor 2023, 2024 en 2025 extra geld beschikbaar gesteld voor de opwaardering van de openbare ruimte. Dat geld komt bovenop het budget dat er voor het jaarlijkse onderhoud is. Het college van B&W wil het extra geld besteden aan projecten die inwoners belangrijk vinden. Daarom is er in overleg met de plaatselijke belangen en wijkverenigingen een wensenlijst gemaakt. Elk jaar wordt uit die lijst een keuze gemaakt van projecten die worden uitgevoerd. Voor 2024 is gekozen voor de volgende projecten: 

Project 1: Opwaardering dorpsentrees Wanneperveen

De dorpsentrees van Wanneperveen krijgen een flinke makeover. De plannen daarvoor worden samen met plaatselijk belang uitgewerkt. 

Project 2: Verbeteren paden en stoepen in Vollenhove, Blokzijl, Sint Jansklooster en Ossenzijl

In Blokzijl, Sint Jansklooster, Ossenzijl en Vollenhove worden paden en stoepen verbeterd. Dat geeft een plus aan de leefbaarheid en verbetert ook de uitstraling van deze kernen. 

Project 3: Vernieuwen speel- en ontmoetingsplekken in Steenwijk West en de Gagels 

In de genoemde wijken krijgen diverse speel- en ontmoetingsplekken een opwaardering. Daarbij gaat het zowel om nieuwe speeltoestellen als een vernieuwde inrichting van deze plekken. Dit gebeurt in overleg met de wijkvereniging en omwonenden.  

Project 4: Inzaaien bloemrijke grasvelden of groenstroken

Na het succes van vorig jaar, worden ook dit jaar op meerdere plekken in de gemeente groenstroken en grasvelden ingezaaid met een bloemrijk mengsel. Dat geeft een kleurrijke aanblik en is ook goed voor de biodiversiteit.

Project 5: Plaatsen 4 openbare watertappunten

Bij droog en warm weer is het goed om voldoende water te drinken. In stedelijk gebied is hier voldoende aanbod voor, maar in het buitengebied nog niet. Daarom komen er extra openbare watertappunten. De locaties worden in overleg met plaatselijk belang bepaald. 

Nieuwe ideeën voor projecten in 2025 

Voor 2025 kunnen inwoners nieuwe ideeën aandragen voor projecten waar de openbare ruimte beter en mooier van wordt. Dat kan tot en met maart 2025 bij de gemeente, plaatselijk belang of wijkvereniging.